Növényi pástétomok

pástétom

Házias ízesítésekkel (magyaros, kapros, fokhagymás) vagy a különlegességeket (szarvasgombás, shiitake gombás, mediterrán fűszeres) kedvelőknek szóló növényi alapú, teljes értékű fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó, egészséges, kiváló minőségű, állati eredetű összetevő nélküli élelmiszer.

 

Javasolt: az egészségesebben táplálkozni kívánók részére a mindennapi étrend változatosabbá tételére, a vegetáriánus étrend kiegészítésére. Szendvicskrémként és hidegtálak készítésére közvetlenül felhasználható.

A túlnyomóan, vagy kizárólag növényi táplálékot fogyasztóknál ritkábban fordulnak elő szív- és érrendszeri betegségek, vérnyomás növekedés stb. Indokolt a növényi élelmiszerek fogyasztásának növelése, amennyiben ezeket az élelmiszereket a növényekből hiányzó létfontosságú aminosavakkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal kiegészítik.

Ilyen „komplett” élelmiszer a növényi pástétom, melyben az élesztő természetes B vitamin és létfontosságú aminosav tartalma, a szója, a kukoricadara és búzacsíra értékes anyagai egymást jól kiegészítik. Így, egyesítik a növényi táplálékok fogyasztásával járó előnyöket.

A növényi pástétomaink az orosházi konzervgyárban készülnek, megbízás alapján.

A kapor (Anethum graveolens) a Földközi-tenger vidékéről származik, de régóta már a magyar konyha kedvelt fűszere. A népi gyógyászatban is használják, leginkább különböző emésztőszervi problémákat orvosolnak vele.

A fokhagyma (Allium sativum) használata a közép-ázsiai sztyeppékről nagyjából 10 ezer éve kezdett elterjedni, s már az ókor ismert államaiban kedvelték ízjavító hatása miatt. A népi gyógyászatban fontos szerepe van, főleg magas vérnyomás és érelmeszesedés ellen használatos.

A szarvasgomba (Fungus cervinus) főleg tölgyesekben föld alatt tenyésző, sertéssel vagy betanított kutyával megkeresett, fekete színű gombafajta. Meghatározó része a francia konyhának, alapja sok ínyenc ételkölteménynek. Árát sokan az aranyéhoz hasonlítják. Egy olasz közmondás azt tartja, hogy „aki erkölcsös és erényes életet szeretne élni, az ne kóstolja meg a szarvasgombát”.

Az eredeti származási helye alapján japán gombának is nevezett, ma már nagyon sok országban termesztett shiitake (Lentinula edodes) nálunk is kapható jóízű étkezési gomba. Ebből a fajból évtizedekkel ezelőtt sikerült izolálni egy rákellenes és immunerősítő hatású poliszacharidot, amelyet több országban is törzskönyveztek és felhasználják a betegek gyógykezelése során. A japánok legendája azt tartja, hogy ők már 5000 éve fogyasztják és ezért élnek meg olyan szép magas életkort.

A mediterrán pástétom ízét olyan, a Mediterráneumban őshonos fűszernövények határozzák meg, mint a bazsalikom (Ocimum basalicum), a kakukkfű (Thymus serpyllum) és az oregano vagy másképpen szurokfű (Origanum vulgare). A Római Birodalom idején honosodtak meg Pannóniában, s azóta is kedvelt ízesítők, persze nemcsak itthon, hanem természetesen egész dél-Európában. A hazai népi gyógyászatban mindhárom növényt gyakran alkalmazzák, főleg főzetként különböző panaszok kúrálására, de bedörzsölő szerek alkotóelemeként is használatosak.